Vähättely ei ole kaunista

Oletko koskaan vastaanottanut kehua, mutta vastannut takaisin ironisesti ja itseäsi vähätellen? Esimerkiksi: ”Ihana pusero sinulla!” ”No ei tämä nyt mikään kummoinen ole – vanha lumppu, jonka löysin kaapin perältä.” Mitä jos vähättelyhuumorisi sijaan olisitkin vastannut ylpeästi: ”Kiitos, minäkin pidän tästä!”
Vähättelyhuumori on itsensä väheksymistä huumorilla maustettuna. Se kuulostaa siltä, kuin itsensä väheksyjä haluaisi ilmaista epävarmuutensa, mutta yrittää pehmentää sitä muuttamalla sen vitsiksi. Lyhyesti sanottuna: se ei ole kaunista.


Kehuihin vastaaminen kunnialla

Sain tähän tekstiin idean Essin eilisestä blogipostauksesta, jossa hän mainitsi itsensä vähättelyn ja ankaruuden omaa tekemistä vastaan.
Aloitimme kuukausi sitten Essin ja Lindan kanssa vaikuttajamarkkinoinnista kertovan Dynastia -podcastin. Tuotamme tällä hetkellä podcastia itse omatekoisessa studiossa (lakanoiden keskellä minun vessassani jossa äänenlaatu on parhaimmillaan) yhtä mikkiä käyttäen. Olemme saaneet Dynastiasta hyvää palautetta ja kehuja monesta eri suunnasta, mutta silti vähättelemme työtämme. Olemme ankaria itsellemme ja olemme asettaneet riman studiossa äänitettyjen podcastien tasolle, vaikka ei olisi pitänyt. Meidän pitäisi vastata jokaikiseen hyvään palautteeseen ja kehuun: ”Kiitos! Me olemmekin laittaneet kovaa työpanosta tähän.” sen sijaan, että olemme vastanneet ”Kiitos! Äänenlaatu on tosin aika huono – ihan kuin koskisimme ensimmäistä kertaa elektronisiin laitteisiin ikinä.” Hittovie, olemme luoneet Suomen ensimmäisen vaikuttajamarkkinoinnista kertovan podcastin ja äänitämme sitä vessassa, täysin vapaaehtoisesti ja silkasta kiinnostuksesta aihetta kohtaan, ja silti vähättelemme itseämme?


Sillä on suuri vaikutus, mitä kerrot itse itsellesi.

Aihe pisti minut ajattelemaan vähättelyhuumoria enemmän: Älä kohtele itseäsi kaltoin. Älä tee vähättelyhuumorista sellaista, minkä ihmiset muistavat sinusta. Jos heität jatkuvasti vitsiä itsestäsi tai tekemisestäsi, se automaattisesti luokittelee sinut huonoon itsetuntoon. Vähättelyhuumori ei myöskään ole loppupeleissä vitsi, vaan ihan vakava juttu.

Kunnioita itseäsi niin paljon, ettei sinulla kävisi edes mielessäkään, että vähättelisit itseäsi. Sillä on suuri vaikutus, mitä kerrot itse itsellesi. Jos mietit päässäsi, että ”enhän minä tässä työssä hyvä ole”, niin silloin et varmastikaan ole. On tervettä olla nöyrä, mutta älä tahallaan nöyristele itseäsi. Sanotaan, että hymyn treenaaminen kotona peilin edessä auttaa sinua kantamaan itseäsi paremmin ja näyttämään iloisemmalta. Mieti siis päässäsi, että ”hitto vieköön olen hyvä työssäni” niin ajatuksesi muuttuu realistiseksi.

Mitä ajatuksia vähättelyhuumori teissä herättää?

Photos taken by Essie’s

Lue myös: Suomen ensimmäinen vaikuttajamarkkinointiin keskittyvä podcast