Julkaisimme tänään uuden Dynastia -podcast jakson! Jakso on erittäin mehukas ja käsittelemme hyvin pinnalla olevaa aihetta: vihapuhetta ja -kommentointia sekä vaikuttajiin kohdistuvaa juoruilua. Keskustelemme myös siitä, minkälaista vihakommenttia olemme työssämme saaneet ja miten vihapuhetta kannattaa käsitellä. Saimme jaksoon mukaan ensimmäisen vieraamme, ihanan sydämellisen boss girlin, bloggaaja Roosa Rahkosen.

En ole aikaisemmin blogissani nostanut vihapuhetta esille. Olen aina pyrkinyt pitämään blogini positiivisena ja hyvän olon paikkana, mutta olen huomannut realististen ja kantaaottavien aiheiden kiinnostavan teitä lukijoita. Vihapuhe ja internetissä trollaaminen on aina kuume puheenaihe, mutta erityisesti nyt viimeaikoina aihe on nostanut päätään vielä enemmän. Muun muassa Helsingin Sanomat julkaisi hetki sitten mielenkiintoisen artikkelin vihapuheesta. Artikkeli kertoo Ylen toimittajasta, Jessikka Arosta, joka kiertää Piilaaksossa (Silicon Valley, USA:ssa sijaitseva keskittymä, jossa mm. Applen, Googlen ja eBayn pääkonttorit sijaitsevat) kertomassa yhtiöiden edustajille ja johdolle, miten vakavaa netissä tapahtuva vihapuhe on ja minkälaisia seurauksia siitä voi koitua. Aro kiertää tapaamisissa kertoen muun muassa omista kokemuksistaan vihapuheen kohteena. Helsingin Sanomien artikkelia lainaten, Aro kertoo: ”Ette voineet suojella meitä, mutta voitte vielä suojella muita käyttäjiä.” En voi muuta kuin nostaa hattua.
Jos vihapuheen ja -kommentoinnin vakavuutta tarkastellaan, olisi se henkilökohtaisesti minun mielestäni rangaistava teko. Kuten Dynastian vihapuhe-jaksossa keskustelemme, vihapuheen joukossa esiintyy jopa tappouhkauksia. Miten älytöntä! Tappouhkausten laukominen netissä on niin vakavaa, että mietin vain suu auki sitä, että miten ihmeessä ihmisillä voi olla niin huono olla itsensä kanssa, että kehtaa kirjoittaa moisia netissä toisille ihmisille. Miten ihmeessä sellaisen annetaan tapahtua? Miksi moisten keskustelupalstojen annetaan olla pystyssä? Miksi Jodel (sovellus, jota käytetään mm. nimettömästi ihmisten haukkumiseen ja juoruamiseen) on yhä pystyssä rullaamassa, vai tuottaako sovellus niin suuria tuloja, että ylläpitäjien kannattaa pitää sovellusta käynnissä?

Olen itsekin blogivuosieni aikana saanut vihakommenttia ja minusta on juoruttu juorupalstoilla. Tappouhkauksia en sentään ole onneksi saanut. Bloggaamisen alkuaikoina saatoin ottaa ikävät kommentit hyvinkin itseeni, mutta vuosien aikana olen kasvattanut itselleni kovan nahan, eivätkä vihapuheet satuta enää niin paljon. Asiaa on helpottanut se ajatus, että vika ei ole minussa, vaan asiat ovat huonosti kommentoijalla, joka pyrkii levittämään pahaa oloaan perättömillä juoruilla ja haukkumisella.

Mitä ajatuksia vihapuhe teissä herättää? Olisi mielenkiintoista keskustella teidän kanssanne kommenttikentässä. Kerro myös, mitä pidit Dynastian vihapuhe-jaksosta. Sen pääset suoraan kuuntelemaan alta!

Lue myös: Stop vähättelyhuumorille


Photos taken by Essie’s