Kysyin Insta Storyssa teiltä kysymyksiä omasta rahankäytöstäni. Sain tosi hyviä kysymyksiä, kiitos niistä! :-) Tämä on ensimmäinen kerta, kun puhun rahasta missään sosiaalisessa mediassa, joten jännittää! Toivottavasti pidätte postauksesta!

Mitä mieltä olet rahasta?

Raha ei tee minua onnelliseksi, mutta tuo se minulle turvallisuuden tunnetta ja saan sillä ostettua palveluita, jotka tekee minut onnelliseksi.

Minut on kotona kasvatettu tienaamaan omat rahat itse. Aloitin työnteon 13-vuotiaana tiskaamalla astioita kahvilassa, sillä halusin ostaa hienoja vaatteita. Vanhempani kustansivat kaikki pakolliset menot kuten harrastukset ja koulutarvikkeet yms., mutta omat vaatteet ja hauskanpidon kavereiden kanssa olen 13-vuotiaasta lähtien ostanut itse omilla tienaamillani rahoilla. Vanhempani halusivat minun oppivan siihen, että jos jotain haluaa, se pitää tienata.

Minulle on tärkeää, että tienaan itse omat rahani. Olen koukussa siihen voiton tunteeseen, että olen ostanut jotain aivan omilla rahoillani.

Missä säästät ja mihin tuhlaat?

Yritän säästää monissa ihan pienissä asioissa, sillä uskon että siitä on paljon hyötyä pidemmällä ajalla. Esimerkiksi juon kahvin kotona tai työpaikalla sen sijaan, että nappaan viiden euron takeawayn lähikahvilasta joka päivä.

Eniten rahaa käytän varmasti ruokaan ja vakuutuksiin. Hyvästä, terveellisestä ruoasta en halua tinkiä – se on minulle polttoainetta sekä myös nautintoa. Syön harvemmin ulkona, mutta tykkään panostaa kotiruokaan. Ruokaostoksiin minulla menee viikossa noin 50 euroa, mikä loppujen lopuksi ei ole paljoa yhdelle ihmiselle. :-DMitä vinkkejä antaisit, jos säästämisen aloittaminen on vaikeaa?

Säästämisen ei tarvitse alkaa äkillisesti laittamalla monia satoja euroja kuussa säästöön. Aloita laittamaan pieniä summia säästöön joka kuukausi, ja älä nosta niitä sieltä käyttöön vaan unohda ne sinne. Jos tavoitteena on kasvattaa säästöjäsi, suosittelen laittamaan rahaa rahastoihin, joissa ne tekevät pientä tuottoa. Jos tavoitteena on asuntosäästäminen, niin luo pankkineuvojasi kanssa ASP-tili, johon siirtyy automaattisesti kuukausittain päättämäsi summa rahaa. Rahoja ei pysty nostamaan sieltä kuin vasta asunnon oston yhteydessä.

Tee budjetit jokaiselle viikolle ja laske kuinka paljon rahaa irtoaa menoihin. Pysy tiukasti budjetissasi ja mieti ostoksia tehdessä, hyödyttääkö tavara sinua ja kuinka monta kertaa käytät sitä sen hintaan nähden (hinta per käyttökerta).

Kirjoita ylös tavoitteesi, miksi ja mihin haluat säästää. Jos kyseessä on vaikkapa matka, johon haluat säästää 1000 euroa, pysy päättäväisesti tavoitteessasi kiinni ja mieti matkaasi palkintona. Palaa kirjoittamaasi tavoitteeseen säännöllisesti, niin se pysyy mielessäsi.

Kuinka paljon rahaa sinulla menee kuukaudessa menoihin?

Kuukaudet voivat vaihdella paljon riippuen myös tuloistakin. Pakollisiin menoihin, kuten asumiseen (vuokra, sähkö, vakuutus) 1000e / kk, ruokaan noin 200e / kk, kaupunkien välisiin matkoihin noin 60e / kk ja kuntosaliin 76e / kk. Sen lisäksi teen erilaisia hankintoja / käytän eri palveluja, ja sekin riippuu täysin kuukaudesta, milloin sinne hierojalle tarvitsee mennä. Ihan joka kuukausi en sitä uutta kahvinkeitintä osta. On siis todella vaikea hahmottaa, kuinka paljon käytän ns. valinnaisiin menoihin.

Millä tavalla säästät itse juuri nyt?

Käyttötililtäni lähtee automaattisesti joka kuukausi summa rahaa kahteen eri rahastoon, jossa annan niiden muhia rauhassa ja kasvattaa pientä tuottoa. Käyttötilini lisäksi minulla on säästötili, jonne silloin tällöin siirrän rahaa omatoimisesti säästöön (ja välillä myös omatoimisesti nostan käyttöön heh heh :-D)

Onko sinulla ASP-tili ja mikä on tilanteesi?

Kyllä, ja sinne siirtyy joka kuukausi automaattisesti summa rahaa. Avasin asuntosäästötilin verrattaen aika myöhään, mutta olen saanut kerrytettyä sinne kivan summan rahaa. Tavoitteena olisi saada ostettua oma asunto lähitulevaisuudessa.

Onko sinulla hyvä rahatilanne?

Olen tyytyväinen rahatilanteeseeni, vaikka olen janoinen ja kunnianhimoinen tienaamaan sitä lisää – kukapa ei olisi?

Mistä saat rahaa?

Haha, vähän naurattaa tämä kysymys. Minulla on siis takapihalla kasvamassa raha-puu, josta haen joka aamu lompakkooni nipun rahaa.

:-D Rahaa tehdään töitä tekemällä. Se ei tipu taivaalta kenenkään meidän lompakoihin.


Mitä bloggaamisella tienaa ja tienaatko sinä blogilla?

Sinänsä vaikeaa kertoa mitä bloggaamisella tienaa, kun tämä ammatti on niin monimuotoinen. Bloggaamisella tosiaan pystyy tienaamaan. Tulo tosin riippuu siitä, tekeekö yhteistyötä yritysten kanssa, minkälaista yhteistyö on, kuinka paljon sitä tekee ja miten hinnoittelee työnsä. Käsite ”blogilla tienaaminen” ei välttämättä tarkoita pelkästään yhteistöiden näkymistä somessa, vaan bloggaaja saattaa myös tehdä sisällöntuotantoa yrityksille ja tällöin sisältö ei näy omassa somessa lainkaan. Bloggaaja voi saada tuloa niin erilaisista sosiaalisen median töistä.
Itse tienaan, mutten ihan täyspäiväisesti. Teen kaupallisia yhteistöitä sosiaalisen median kanaviini sekä tuotan sisältöä asiakkailleni ja somekonsultoin. Yhden kaupallisen yhteistyöjulkaisun hinta voi minulla vaihdella 250 eurosta 600 euroon, riippuen yhteistyön laajuudesta ja mitä se pitää sisällään.

Mikä on kallein ostoksesi?

Kallein ostokseni tähän asti on Macbook Pro:ni, joka maksoi 2098 euroa. Lyhyesti: paras investointini koskaan!


Lue lisää aiheesta: Ostin laukun Vestiraire Collectivesta – miten osto sujui?

Photos by Essi Niemistö